Dit zijn Onze Stoere Boeren: Kaasboerderij Schep
Dit zijn Onze Stoere Boeren: Kaasboerderij Schep

Dit zijn Onze Stoere Boeren: Kaasboerderij Schep

Rijdend over een smal landweggetje door de Zuidbroekse polder tussen Bergambacht en Berkenwoude, kom je aan bij Kaasboerderij Schep. Midden in het veenweidegebied van het Groene Hart is deze boerderij al decennialang een locatie voor kaasliefhebbers en nieuwsgierige bezoekers die de kunst van het kaasmaken willen ontdekken.

De boerderij wordt gerund door Jaap Schep en Rianne de Wit. Samen met hun kinderen Tim en Eva wonen en werken zij op de boerderij.


Familiebedrijf Kaasboerderij Schep


De geschiedenis van Kaasboerderij Schep

Bij Kaasboerderij Schep draait alles om ambacht en passie. Het begon allemaal meer dan 50 jaar geleden, toen de familie Schep besloot om hun liefde voor koeien en kaas te combineren. Met slechts een handvol koeien en een kleine productieruimte begonnen ze hun eerste kaas te maken, puur op traditionele wijze, met respect voor het vakmanschap dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.


Kaas maken bij Kaasboerderij Schep

Kaas maken bij Kaasboerderij Schep

Kaas maken bij Kaasboerderij Schep


Sinds maart 2020 hebben ze in Stolwijk een boerderij erbij, met de naam Benedenheul. Daar lopen 120 melkkoeien die met twee volautomatische melkrobots worden gemolken.

Wat begon als een bescheiden onderneming is uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf dat bekend staat om zijn hoogwaardige ambachtelijke kazen.


Zwartbonte dames

De zwartbonte dames behoren tot het ras Holstein-Friesian (HF) en verblijven gezellig samen in een riante ligboxenstal. In de stal hebben de koeien de vrijheid om rond te lopen en wanneer ze moe zijn, kunnen ze een comfortabel plekje uitzoeken om uit te rusten en te herkauwen.

Van half april tot half oktober hebben de dames overdag de mogelijkheid om in de wei te grazen. In de winter blijven ze echter op stal. In de stal worden ze gevoerd met kuilgras, maïs, bierbostel, perspulp, vitaminen, mineralen en ongeveer 5 kg krachtvoer.


Koeien van Kaasboerderij Schep


Bij Kaasboerderij Schep wordt de eerste dag dat de koeien weer naar buiten mogen de "Koeiendans" genoemd. Vrolijk rennen en springen de koeien vol enthousiasme door het verse gras. Dit is een heerlijk moment dat jaarlijks een groot evenement is op hun boerderij.


Iedereen is er welkom

Bij aankomst op de boerderij worden bezoekers verwelkomd met een warme glimlach en een geur van vers gemaakte kaas die door de lucht zweeft. Ze hebben de mogelijkheid om een rondleiding te volgen, waarbij ze getuige kunnen zijn van het hele productieproces. Van het melken van de koeien tot het persen en rijpen van de kazen. Het is een unieke ervaring die de verbinding tussen boer, dier en eindproduct illustreert.


Rondleiding bij Kaasboerderij Schep


Naast de rondleidingen biedt Kaasboerderij Schep ook de mogelijkheid om te vergaderen in de hooiberg, het houden van een bedrijfsuitje of feestje op hun boerderij, het volgen van een workshop, het bezoeken van hun boerderijwinkel en nog veel meer!




De boerderijwinkel

In hun boerderijwinkel kan je hun heerlijke kazen proeven en kopen. Naast de verschillende soorten kaas is er ook een ruim assortiment aan volle boerenyoghurt, boeren vanillevla, boerenkarnemelk, boerenchocolademelk en volle boerenmelk, boerenroomijs en verschillende stoere streekproducten.


Boerderijwinkel Kaasboerderij Schep


Toewijding en duurzaamheid

Wat Kaasboerderij Schep onderscheidt, is hun toewijding aan duurzaamheid en milieubewustzijn. Ze streven ernaar om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden en maken gebruik van groene energiebronnen om hun energiebehoeften te voorzien. Bovendien hebben ze speciale zorg voor het welzijn van hun koeien, die grazen op uitgestrekte weiden en genieten van een natuurlijk en gezond dieet.

Op hun stallen liggen ruim 3.600 zonnepanelen! 40% van de opgewekte stroom wordt gebruikt voor de eigen boerderij, de rest leveren ze terug aan het energiebedrijf.


Zonnepanelen bij Kaasboerderij Schep


Daarnaast heeft Kaasboerderij Schep 120 zonnecollectoren op het dak. Deze zorgen ervoor dat het zonlicht wordt omgezet in warmte waarmee het water wordt opgewarmd. Tijdens het kaasmaken en schoonmaken van de kaasmakerij is namelijk veel warm water nodig. Door middel van deze zonnecollectoren kan dit op een groene en duurzame manier!


Wat maakt onze kaas van Kaasboerderij Schep uniek?

Kaasboerderij Schep levert onze Kaas van de Boerderij. Deze kazen zijn gethermiseerd en wegen maar liefst 60 KG. En dat is bijzonder in Nederland, want er zijn maar een aantal boeren die kaas van deze grootte kunnen maken.


Boerenkaas De Kaasbunker


De kazen worden gerijpt in ons munitiemagazijn, waar gebruik kan worden gemaakt van een natuurlijk ventilatiesysteem. Het munitiemagazijn kent perfecte omstandigheden voor het rijpen van kaas, want de temperatuur is hier hoog en er is een iets hogere luchtvochtigheid. Het resultaat: de kaas is voller en intenser en er ontwikkelen smaken en aroma's die je in geen enkele andere kaas tegenkomt.

Benieuwd naar deze bijzondere kaas van 60 KG? Neem gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Over de jaren is de smaak van kaas steeds minder belangrijk geworden. Kaas wordt steeds meer gezien als een massaproduct. Bij De Kaasbunker in Daarle doen we dit anders. Door ons unieke rijpingsproces waarborgen wij de kwaliteit van onze kaas, en dat proef je! Wij van De Kaasbunker Daarle vinden het belangrijk dat onze kazen voldoen aan de wensen van onze klanten. Daarom worden onze kazen gerijpt met ultieme precisie en vakkundigheid van onze kaasmeesters. Kortom, wij rijpen onze kazen met liefde en dat is te beleven in de smaak!
Reactie plaatsen