De jaarlijkse Cum Laude Awards zijn weer geweest! Hierbij kwamen meer dan 100 zelfzuivelende boeren en boerinnen bij elkaar voor de verkiezing van de lekkerste kazen, zachte kazen en zuivel, gemaakt op de boerderij. Onze Stoere Boeren ‘Boer van der Bas’ en ‘Boer Schep’ deden ook mee in verschillende categorieën. Hun kazen zijn gemaakt op de boerderij en gerijpt in onze munitiemagazijnen.
Wat zijn de Cum Laude Awards?
De Cum Laude Awards is een verkiezing van de beste kaas en zuivel van Nederland, georganiseerd door de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders. Alle deelnemende kazen zijn ambachtelijk gemaakt op de boerderij.
Binnen de awards zijn drie verschillende categorieën waar kaas- en zuivelmakers de strijd met elkaar aan gaan: harde kaas, zachte kaas en zuivel. Zo ook Boer van der Bas en Boer Schep, beiden in andere categorieën.
Hoe wordt de puntentelling bepaald?
De kazen worden gekeurd door kaaskeurmeesters uit het hele land, verdeeld in groepjes van twee. Zij kijken naar verschillende aspecten: uiterlijk, doorsnede (zijn de ‘ogen’ mooi verdeeld?), consistentie (is de kaas lekker smeuïg?), maar het allerbelangrijkste zijn uiteraard de geur en de smaak.
De hoogst scorende kazen worden nog eens beoordeeld op geur en smaak door een culinair panel van journalisten, koks en vinologen. Deze prominenten bepalen wie de uiteindelijke winnaar wordt van de Den Besten Cum Laude Award kaas en Den Besten Cum Laude Award zuivel. De winnaar gaat er vandoor met de felbegeerde ‘gouden melkbus met de grote oren’.
Beoordeling Boer van der Bas
Categorie 2: Goudse Boerenkaas Belegen (gemaakt van rauwe melk, minimaal 16 weken rijpingstijd)
- 94 punten
- Goud
- Gedeelde 3e plaats
Categorie 3: Goudse Boerenkaas Oud (gemaakt van rauwe melk, minimaal 10 maanden rijpingstijd)
- 96 punten
- Goud
- Gedeelde 3e plaats
Categorie 8: Kuiden Boerenkaas (gemaakt van rauwe melk, koe, geit, schaap)
- 97 punten
- Goud
- 2e plaarts
Beoordeling Boer Schep
Categorie 22: Kaas van de Boerderij Belegen (gemaakt van gethermiseerde melk, minimaal 16 weken rijpingstijd)
- 93 punten
- Goud
- 2e plaats
Categorie 23: Kaas van de Boerderij Oud (gemaakt van gethermiseerde melk, minimaal 10 maanden rijpingstijd)
- 93 punten
- Goud
- Gedeelde 4e plaats
Categorie 28: Kruiden Kaas van de Boerderij (gemaakt van gethermiseerde melk, koe, geit, schaap)
- 95 punten
- Platina
- 1e plaats
"Meer dan 100 deelnemers"
Met meer dan 100 deelnemers, mogen we best zeggen dat Onze Stoere Boeren fantastisch hebben gepresteerd! En daar zijn wij natuurlijk best een beetje trots op.
Wil jij je assortiment aanvullen met één van de beste boerderijkazen van het land? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden of het maken van een afspraak bij ons op locatie!