Naast de welbekende bunkerkaas heeft de kaasbunker een boerenkaas rijpingsruimte in gebruik, waar met name boerenkazen en kazen van de boerderij hun volle smaak ontwikkelen.
Onze Stoere Boeren
Zonder onze stoere boeren konden wij onze heerlijke boerenkaas en kaas van de boerderij niet rijpen. Boer van der Bas levert ons rauwmelkse boerenkaas. Boer Schep en Boer Verweij leveren ons kaas van de boerderij.
Om de kwaliteit van onze kazen te waarborgen zijn Onze Stoere Boeren door een streng selectieproces gegaan en zijn ze allemaal traditionele of onderscheidende boeren.
De Kaasrijping
Een onderschatte factor in kaasland is de kaasrijping. Dit is namelijk de factor die de uiteindelijke smaak van de kaas bepaald. Als de temperatuur in de rijpingsruimte te laag is, is het gewichtsverlies beperkt (lage kostprijs), maar dan is de smaakontwikkeling ook onvoldoende. Als de kaas op een hogere temperatuur wordt gerijpt, krijgt deze een mooie, volle en betere smaak.
Een natuurlijk ventilatiesysteem
De nieuwe rijpingsruimte is een voormalig munitie opslag magazijn waar een natuurlijk ventilatiesysteem in zit door middel van roosters, luiken en luchtkokers. Dit natuurlijke ventilatiesysteem is behouden gebleven zodat we ook van de frisse buitenlucht gebruik kunnen maken als de natuur dit toelaat. Verder zijn er grote ramen geplaatst, zodat eventuele bezoekers alles kunnen zien, zonder dat zij de rijpingsruimte hoeven te betreden. Extreem hygiënisch dus!
Handmatige werkzaamheden
Onze boerenkazen en kazen van de boerderij worden onder de optimale omstandigheden op smaak gerijpt. Dit wil zeggen op een hoge temperatuur, ongeveer 15 graden en een hoge luchtvochtigheid.
Ze worden gerijpt in een kleinschalig magazijn waar alle werkzaamheden handmatig gedaan worden, zodat gelijk geconstateerd wordt of de rijping wel volgens wens verloopt. Er is hier bewust voor de rijping van boerenkazen en kazen van de boerderij gekozen, omdat elke boer een kaas maakt met zijn eigen signatuur. Dit kan komen door de manier van kaas maken, de grondsoort waar de koeien op grazen en de melksoort die gebruikt wordt.
Kortom: Onze Stoere Boeren maken de kaas met zijn/haar eigen signatuur en wij zorgen voor de optimale smaak door het rijpingsproces.
Het resultaat
Een romige kaas met een heerlijke pikante ondertoon. Een unieke en ongeëvenaarde smaaksensatie!
Verkoop jij kaas? Je bent van harte welkom een kijkje te komen nemen op onze unieke kaasrijpingslocatie in het Twentse Daarle.